Kanada’nın saklı cenneti Gros Morne Milli Parkı hakkında merak edilen soruları sizin için yanıtladık.
Gros Morne Milli Parkı Hakkında Bilgiler
Gros Morne Ulusal Parkı, Newfoundland‘ın batı kıyısında yer alan bir dünya mirası alanıdır. 1,805 km2 (697 sq mi) ile, Atlantik Kanada’daki en büyük ikinci milli parktır (9,600 km2 / 3,700 sq mi ile Torngat Dağları Milli Parkı tarafından aşılmıştır).
Park, adını Newfoundland’ın parkın içinde bulunan ikinci en yüksek dağ zirvesinden (2.644 ft / 806 m’de) alıyor. Fransızca anlamı, “tek başına duran büyük dağ” veya daha kelimenin tam anlamıyla “büyük kasvetli” dir. Gros Morne, adanın batı kıyısı boyunca uzanan, Appalachian Dağları’nın dışında uzanan Uzun Menzilli Dağların bir üyesidir. 1,2 milyar yıl önce oluşan bir dağ sırasının aşınmış kalıntılarıdır. “Park, derin okyanus kabuğunun ve yeryüzü mantosunun kayalarının açığa çıktığı kıtasal sürüklenme sürecinin nadir bir örneğini sunuyor.”
Gros Morne Ulusal Parkı Rezervi 1973’te kuruldu. 1 Ekim 2005’e kadar rezerv için Milli Parklar Yasası uygulanmadı ve böylece onu bir Kanada Ulusal Parkı haline getirdi.
Korunan Miras: Gros Morne Milli Parkı
Gros Morne Ulusal Parkı, Newfoundland ve Labrador’un batı sahillerinde yer alan, UCESCO Dünya Mirası listesinde yer alacak kadar önemlidir. 1,805 km² (697 mil kare) alanda yer alan park, Atlantik Kanada’dadaki en büyük ikinci park olma ünvanına sahiptir.
Park adını, Newfoundland’da yer alan ikinci en yüksek zirveden (806 m veya 2,644 ft) almaktadır. Tepenin Fransızca anlamı, “yalnız büyük dağ” ya da kelimenin tam karşılığı olarak “karamsar dev”dir. Gros Morne, Long Range Sıradağlarının bir parçası olan Appalachian Dağlarının bir bölümüdür.
Gros Morne Ulusal Parkı 1973 yılında temelleri atılmış, kurulmuştur. 1 Ekim 2005 tarihi itibariyle milli park alarak dünyanın her noktasından gelen ziyaretçilere açılmıştır.
Park, 1987 yılında UNESCO tarafından, jeolojik tarihi ve olağanüstü manzarası nedeniyle Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Parkın özellikle levha tektoniği, ile ilgili gözlemlere izin vermekte; jeolojik evrime ve sürece dair ışık tutmaktadır.