İçindekiler
- Kanada’nın İklim Özellikleri Ve Hava Modelleri
- Kanada’nın iklim özellikleri: Pasifik Deniz İklimi Bölgesi
- Kanada’nın iklim özellikleri: Cordilleran İklim Bölgesi
- Kanada’nın iklim özellikleri: Prairie İklim Bölgesi
- Kanada’nın iklim özellikleri: Kanada’nın Boreal İklim Bölgesi
- Kanada’nın iklim özellikleri: Kanada’nın Tayga İklim Bölgesi
- Kanada’nın Arktik İklim Bölgesi
- Kanada’nın Güneydoğu İklim Bölgesi
- Kanada’nın Atlantik Deniz İklimi Bölgesi
Kanada’nın iklim özellikleri hakkında merak ettiğiniz soruları yanıtladık.
Kanada, toplam alana göre dünyanın en büyük ikinci ülkesi olan geniş ve coğrafi olarak çok çeşitli bir ülkedir. Kuzey Amerika Kıtası’nın yaklaşık yüzde kırkını işgal eden ulus, batıda Pasifik Okyanusu’ndan doğuda Atlantik Okyanusu’na ve kuzeyde Arktik Okyanusu’ndan güneydeki komşusu olan Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar uzanır. dünyanın en büyük sürekli kara sınırını paylaşıyor. Muazzam büyüklüğü ve topografyadaki ölçülebilir farklılıklar nedeniyle Kanada, birçok farklı iklim ve hava modeline ev sahipliği yapar.
Ekvator’un kuzeyinde yer aldığından, neredeyse sıcaklıkla gezegendeki en soğuk uluslardan biridir.her bölge kışın donma noktasının altına düşüyor. İstatistikler, yaz aylarında ortalama yüksek sıcaklığın yaklaşık 27 santigrat derece (80 derece F), ortalama kış sıcaklığının ise yaklaşık -25 santigrat derece (-13) olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bu sıcaklık ortalamalarının, çoğunlukla ülkenin en kuzeyindeki veya Kuzey Kutbu bölgelerindeki aşırı derecede soğuk arazilerin geniş olması nedeniyle ölçeğin soğuk tarafında önemli ölçüde çarpık olduğunu unutmayın.
Kanada’nın İklim Özellikleri Ve Hava Modelleri
Kanada, ülkenin bu belirli bölgelerinde coğrafyadan etkilenen sekiz farklı iklim bölgesine ev sahipliği yapmaktadır. Bu iklim bölgeleri şunları içerir:
- Pasifik Deniz İklim Bölgesi
- Cordilleran İklim Bölgesi
- Prairie İklim Bölgesi
- Boreal İklim Bölgesi
- Tayga İklim Bölgesi
- Arktik İklim Bölgesi
- Güneydoğu İklim Bölgesi
- Atlantik Deniz İklimi Bölgesi
Kanada iklimi nasıldır ?
Kanada’nın iklim özellikleri: Pasifik Deniz İklimi Bölgesi
Adından da anlaşılacağı gibi, Kanada’daki Pasifik Deniz İklimi, ülkenin batı kıyısında bulunabilir. Kanada’nın bu özel bölgesinde, Pasifik Okyanusu iklimi yumuşatır, kışın sıcaklıkları donma noktasının üzerinde tutar ve yaz aylarında nispeten serin olan havalara yol açar. Ortalamanın üzerinde yağış seviyeleri kıyı şeridi boyunca yaygındır, ancak burada alınan yağış miktarına rağmen, birçok Kanadalı sert kışların olmaması nedeniyle Pasifik Deniz iklimini tercih eder.
“Okyanus İklimi” olarak da bilinen Pasifik Deniz İklimi, daha dar bir yıllık sıcaklık aralığı ile karakterize edilir, yazları ılık (ancak sıcak değil) ve serin (ancak soğuk değil) kışları vardır. Bu hava durumu modeli, Kanada’nın iç bölgelerinde karşılaştırılabilir enlemde bulunan iklimle tam bir tezat oluşturuyor. Okyanus iklimleri en çok Avrupa’da hakimdir ve diğer kıtalardan çok daha iç kesimlere yayılmıştır.
Kanada’nın Pasifik Deniz iklimi, bu iklimin bulunduğu bölge fırtınalı batıların kuşağı boyunca yer aldığından, yıl boyunca belirli dönemlerde şiddetli fırtına faaliyeti içerebilir. Yıllık sıcaklık aralığı, özellikle hem çok sıcak hem de çok soğuk cepheleri olmayan okyanus iklimlerinden geçen sabit sabit deniz hava kütleleri nedeniyle, bu enlemlerdeki tipik iklimlerden daha küçüktür.
Büyük Vancouver şehrini içeren Kanada’nın Pasifik bölgeleri, hem yeterli hem de tahmin edilebilir yağış alır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Seattle şehri gibi, Kanada’nın Pasifik Deniz iklim bölgelerindeki yağmur mevsimi, daha güneydeki Pasifik bölgelerinden daha uzun olma eğilimindedir ve genellikle Ekim’den Mayıs’a kadar sürer. Ayrıca, bulutlu gökyüzü sonbaharın sonlarında, kışın ve ilkbaharın başlarında hakim olma eğilimindedir ve 7 günün yaklaşık 5’inde ölçülebilir bulut örtüsü görülür.
Kanada’nın iklim özellikleri: Cordilleran İklim Bölgesi
Kanada’nın Cordilleran İklimi bölgesi, Britanya Kolumbiyası’nın güneyinden Yukon Bölgesi’nin kuzeyine kadar uzanır. Bölge, çoğunlukla Rocky Dağları’nın yükselmesi ve yalıtılmış vadilerin daha düşük derinlikleri nedeniyle çeşitli iklim koşulları yaşar. Cordilleran bölgesindeki Rockies’in batı yamaçlarında yağış yaygındır, güneyde özellikle vadilerde daha ılıman ve daha kuru koşullar hakimdir.
Cordilleran bölgesi, Kanada’nın batı kesiminde, Britanya Kolumbiyası Eyaleti, Yukon’un çoğunu kapsayan ve Rocky Dağları’nı kesen iç kısımda yer almaktadır. Bu bölgedeki başlıca yer şekilleri arasında dağlar, ağaçlar, otlaklar, ormanlar ve Williston Gölü, Okanogan Gölü ve Columbia Nehri dahil olmak üzere doğal su kütleleri bulunur.
Kanada’nın Cordilleran bölgesindeki iklim yıl boyunca değişir ve sıcaklıklar yüksekliğe göre değişir. Yazlar sıcaktan sıcağa, yağmurlu ve esintili olabilir ve genellikle akşamları serin geçer. Güney vadi bölgelerinde sert rüzgarlar ve yağmur ve Rocky Dağları’nın yüksek kotlarında kar yağışı ile kışlar serin ila çok soğuk olabilir. Genel olarak, Kanada’nın Cordilleran bölgesindeki hava, Kuzey Dakota, Montana ve Wyoming gibi yerlerde Kuzeybatı Amerika Birleşik Devletleri’ninkine benzer.
Cordilleran bölgesindeki ılımlı hava ve bol yağış, Douglas Göknarı, yem otu, beyaz ladin, orman direği çamı, ponderosa çamı ve daha birçok ot ve çalı türü dahil olmak üzere çeşitli bitki örtüsünü destekler.
Kanada’nın iklim özellikleri: Prairie İklim Bölgesi
Kanada’nın Çayır İklimi, ülkenin iç kısımlarındaki düzlüklerde hakimdir. Özünde bu bölge, yazları sıcak ve nemli, kışları ise kuru ve soğuk koşullarıyla Kıtasal İklim olarak bilinen bir iklime sahiptir. Bu iklim tipinde ilkbahar ve yaz başlarında yağmur yaygındır ve kışlar soğuk ama şaşırtıcı derecede kuru koşullara sahiptir.
Batı Kanada’da bulunan Kanada Çayırları veya sadece Çayırlar, kısmen çayır otlaklarıyla kaplı oldukları için Alberta, Saskatchewan ve Manitoba eyaletlerini içerir. Kelimenin tam anlamıyla, Kanada’daki gerçek çayırlar sadece Alberta ve Saskatchewan’ın güney kesimlerinde meydana gelir, ancak iklim açısından bakıldığında “Kanada Bozkırları” terimi genellikle yukarıda bahsedilen illerin üçüne de atıfta bulunur.
Köppen İklim Sınıflandırması ölçeğine göre, Kanada çayırları normalde “kahverengi toprak bölgelerinde kuru yarı kurak iklimler ve dış koyu kahverengi ve siyah toprak bölgelerinde biraz kuru Nemli Kıta iklimleri” yaşar.
Kanada kırları genellikle yarı kurak bölgelerde yıllık yaklaşık 12 ila 15 inç yağış alırken, kıta bölgeleri biraz daha fazla, yılda ortalama 16 ila 20 inç yağış alır. Kanada bozkırlarını oluşturan üç ilden Manitoba en nemli olanıdır ve bu nedenle tipik olarak Alberta ve Saskatchewan’dan daha fazla yağış alır.
Aşağıda, bölgenin büyük şehirlerinden bazıları için hem kış hem de yaz aylarında ortalama yüksek ve düşük sıcaklıklara bir göz atacağız:
- Calgary, Alberta. Yaz: 79F/52F Kış: 28F/7F
- Edmonton, Alberta. Yaz: 73F/54F Kış: 19F/3F
- Regina, SK. Yaz: 79F/54F Kış: 12F/-8F
- Saskatoon, SK. Yaz: 77F/52F Kış: 10F/-8F
- Brandon, MB. Yaz: 77F/52F Kış: 9F/-11F
- Winnipeg, MB. Yaz: 79F/55F Kış: 9F/-9F
Kanada’nın iklim özellikleri: Kanada’nın Boreal İklim Bölgesi
Kanada’nın Boreal İklim bölgesi, yaklaşık 53-55 derece kuzeyden uçsuz bucaksız ağaçlık alana kadar ülkenin çoğunu kapsar. Bu özel iklim türü Güney Labrador’da bulunabilir; Newfoundland’ın iç kısımlarında ve kuzey kıyısı boyunca belirli alanlar; Jamésie, Côte-Nord ve Quebec’in uzak güney Nunavik bölgesi; uzak kuzey Ontario; kuzey Prairie İlleri; Yukon’un çoğu ve Kuzeybatı Topraklarının çoğudur.
Yarı arktik iklim olarak da bilinen boreal iklim, uzun ve genellikle çok soğuk kışlarla karakterize edilen bir iklimdir; ve serin ve ılıman olma eğiliminde olan kısa yazlar. İklim modeli genellikle büyük kara kütlelerinde, bir okyanusun yumuşatıcı etkilerinden uzakta, normalde nemli karasal iklimlerin kuzey kutbuna doğru 50 dereceden 70 dereceye kadar olan enlemlerde bulunur.
Kanada’nın Boreal İklimi, ülkedeki en aşırı mevsimsel sıcaklık değişimlerinden bazılarını beraberinde getiriyor. Kış aylarında sıcaklıklar -40 derece Fahrenheit’e kadar düşebilir ve yaz aylarında sıcaklık 86 derece F’yi aşabilir. Ancak yazlar çok kısadır; Bu iklim kategorisine girmek için yılın en fazla üç ayı (ancak en az bir ay) 24 saatlik ortalama en az 50 derece F sıcaklığa sahip olmalıdır.
Kanada’nın Boreal İklim bölgesi tipik olarak ortalama sıcaklığın donma noktasının altında olduğu 5-7 ay yaşar. Bu tür aşırı sıcaklıklarla, topraktaki ve toprak altındaki tüm nem, birçok ayağın derinliklerine kadar katı bir şekilde donar. Yaz sıcaklığı birkaç metreden fazlasını eritmek için yetersizdir, bu nedenle bu iklim bölgesinin güney sınırına yakın olmayan çoğu bölgede permafrost hakimdir. Donsuz mevsim çok kısadır, en fazla 45 ila 100 gün arasında değişir ve birçok bölgede herhangi bir ay boyunca bir donma meydana gelebilir.
Kanada’nın Boreal İklim bölgesinin çoğu, bir yıl boyunca tipik olarak 15 inçten fazla olmayan çok az yağış alır. Kıyılardan uzakta, yağış çoğunlukla daha sıcak aylarda meydana gelirken, Newfoundland’ın kuzeydoğusu gibi kıyı bölgelerinde, en yoğun yağış genellikle denizin karaya göre göreceli sıcaklığının en yüksek olduğu sonbahar aylarında gerçekleşir.
Bu yağış düzeninin bir istisnası, aksi takdirde ılıman bölgelerde yüksek irtifalarda meydana gelen yarı arktik iklimlerin, orografik yükselme nedeniyle aşırı yüksek yağışa sahip olmasıdır . Örneğin, doğu Kanada’da bulunan Labrador, İzlanda’nın yarı-kalıcı düşük yağışı nedeniyle yıl boyunca tipik olarak ıslaktır ve yılda 51 inç’e kadar yağış alabilir ve Haziran ayına kadar erimeyen 59 inç’e kadar bir kar örtüsü oluşturur.
Kanada’nın iklim özellikleri: Kanada’nın Tayga İklim Bölgesi
Tayga İklim Bölgesi, Northwoods olarak bilinen Kanada’nın (ve Alaska’nın) çoğunu kapsar. Kuzey ormanı olarak da bilinen Tayga, çoğunlukla çam, ladin ve karaçamdan oluşan iğne yapraklı ormanlarla karakterize bir biyomdur. Tayga, dünyanın orman örtüsünün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan dünyanın en büyük kara biyomudur. Bu iklimin hakim olduğu en geniş alanlar, Kanada ve Rusya’nın geniş ormanlarında bulunabilir.
Tayga İklimi, genellikle altı aydan uzun süren, yazın biraz yağışlı, kışın ise çok az yağışlı, aşırı uzun ve soğuk kışlarıyla bilinir. Tayga, tundra ve kalıcı buzullardan sonra en düşük yıllık ortalama sıcaklıklara sahip karasal iklimdir. Tayga bölgesinin kuzey kesimindeki aşırı minimum sıcaklıklar tipik olarak tundranınkinden daha düşüktür. Tayga veya boreal orman, mevsimler arasında çok geniş sıcaklık aralığına sahip yarı arktik bir iklime sahiptir, ancak uzun ve soğuk kış, bu iklim modelinin açık ara en baskın özelliğidir. Bir ila üç ay arasında süren kısa yazlar, yaklaşık 50 derece F ortalama sıcaklıklar görür, ancak ortalama yıllık sıcaklık genellikle 23 derece F ile 41 derece F arasında değişir.
Kanada’nın tayga ormanları, yıl boyunca genellikle 14 inçten fazla olmayan nispeten düşük yağış alır. Yağışlar yaz aylarında ağırlıklı olarak yağmur şeklinde gelmekle birlikte sis ve kar şeklinde de gelir. Donmuş Arktik denizlerinin erimesi sırasında ve sonrasında özellikle Kanada’nın alçak kesimlerinde görülen bu sis, uzun yaz günlerinde bile tayga bölgesinde güneş ışığının bol olmadığı anlamına geliyor. Kar, özellikle en kuzeydeki bölgelerde, Kanada ormanlarında dokuz aya kadar yerde kalabilir.
Kanada’nın Arktik İklim Bölgesi
Kanada’nın Arktik İklim bölgesi, ülkenin en kuzeyinde, Arktik Okyanusu’na yakın bulunabilir. İklim modeli, on ay veya biraz daha uzun süren uzun, soğuk ve çok sert kışlar ve bir ila üç aydan fazla olmayan kısa, serin yazlar ile karakterize edilir. Arktik bölgesindeki yağış son derece düşüktür, çünkü Arktik Okyanusu ve diğer su kütleleri yılın çoğu için donmuş halde kalır.
Kanada’nın Kuzey Kutbu bölgesindeki sıcaklıklar arasındaki fark büyük olabilir, ancak tüm bölgeler hem yaz hem de kış aylarında aşırı güneş radyasyonu yaşar. Kanada’nın Kuzey Kutbu bölgelerinden bazıları, kar, buzul buzu veya deniz buzu şeklinde yıl boyunca buzla kaplıdır ve Kanada’nın Kuzey Kutbu’nun neredeyse tüm bölümleri, yüzeyde bir tür buzla uzun süreler yaşar.
Ortalama kış sıcaklıkları -40 derece F ile 32 derece F arasında değişir, ancak -58 derece F kadar düşük aşırı sıcaklıklar nadir değildir. Kısa Arktik yazları boyunca sıcaklıklar yaklaşık 14-50 derece F arasında değişir ve bu aşırı uçlar çok nadir olmasına rağmen bazı kara alanları zaman zaman 86 dereceyi aşabilir.
Kanada’nın Güneydoğu İklim Bölgesi
Kanada’nın büyük şehir merkezlerinin çoğu, ülkenin Güneydoğu İklim bölgesinde bulunabilir. Bu, Toronto, Ottawa, Montreal ve Windsor şehirleri de dahil olmak üzere Ontario ve Quebec’in çoğunu içerir.
Kanada’nın Güneydoğu İklim bölgesi, deniz koşulları ve Büyük Göller çevresinde bol yağış ile çok çeşitli sıcaklıklar yaşar. Orta derecede soğuk kışlar ve ılık yazlar bu bölgede tipiktir, ancak hava durumu modelleri mevsimden mevsime büyük ölçüde değişebilir.
Örneğin Kanada, Ontario’da iklim üç hava kaynağından etkilenir: kuzeyden gelen soğuk, kuru ve Arktik havası, ikincisi kış aylarında ve Ontario’nun uzak kuzeyinde yılın daha uzun bir bölümünde baskın faktördür. Bu büyük hava kütlelerinin sıcaklık ve yağış üzerindeki etkileri, esas olarak enlem, ana su kütlelerine yakınlık ve daha küçük ölçüde arazi rahatlığına bağlıdır. Çevredeki Büyük Göller, güney Ontario’nun iklim bölgesini büyük ölçüde etkiler. Sonbahar ve kış aylarında, göllerden depolanan ısı, göl kıyılarına yakın iklimi yumuşatarak serbest bırakılır.
Bölgede ılık, sıcak, nemli yazlar ve soğuk kışlar yaşanır. Yıllık yağış 30-39 inç arasında değişir ve yıl boyunca iyi dağılır. Bu bölgenin çoğu, Büyük Göller’in rüzgaraltında yer alır ve bazı bölgelerde bol miktarda kar yağar. Kanada’nın Güneydoğu İklim bölgesindeki sıcaklıklar, kışın yaklaşık 20-30 derece F ve yazın 64-80 derece arasında değişmektedir.
Kanada’nın Atlantik Deniz İklimi Bölgesi
Son olarak, Kanada’nın Atlantik Denizcilik bölgesi, adından da anlaşılacağı gibi Atlantik Kıyısı boyunca yer almaktadır. Kanada’nın bu iklim bölgesinde, Atlantik Okyanusu sıcaklıkları bir miktar ılımanlaştırarak yazları serin, kışları ise soğuk (ama çok soğuk değil) sağlar. Burası aynı zamanda ülkenin yıl boyunca birçok siklonik fırtına yaşayabileceği alandır.
Kanada’nın Atlantik Denizcilik bölgesi, Kanada’nın Prince Edward Adası, Nova Scotia ve New Brunswick eyaletlerini ve ayrıca Quebec’in Gaspe Yarımadasını kapsar. Doğuda Atlantik Deniz Eko-bölgesi ve batıda Karışık Odun Ovaları ile komşudur.
Kanada’nın Atlantik kıyı bölgesinde yer alan iller, ülkenin iç bölgelerine göre genellikle yazları daha serin ve kışları daha sıcaktır ve tarıma uygun daha zengin topraklara sahiptir. Bu nedenle, kıyı toplulukları, bölgenin 2,5 milyonluk nüfusunun en büyük konsantrasyonuna sahiptir. Bu eko bölgedeki en büyük kentsel alan, Nova Scotia eyaletinde bulunan Halifax’tır.
Kanada’nın Atlantik bölgesi, ülkenin kuzey dışındaki diğer bölgelerine göre tipik olarak kış aylarında daha sıcak ve yaz aylarında daha serindir. Ayrıca, ılık Gulf Stream akıntılarının çok daha soğuk olan Labrador Akıntısı ile etkileşimi nedeniyle, ilkbahar sonlarında ve yaz başlarında sık sık deniz sisi yaşar.