Kanada; eğitim, göçmenlik, turistik ve ticaret açısından oldukça fazla talep gören ülkeler arasındadır.

Her bir gidenin göçmen olarak yerleşme riski taşımasından dolayı Kanada, vize başvurularını büyük titizlikle değerlendirmektedir.

Kanada Vize Başvuru Merkezi

Bu yüzden göçmenlik dışı Kanada ziyaretlerinizde, gitme amacınızı net bir şekilde kanıtlamanız gerekmektedir. Çünkü Kanada Vizesi başvurunuz titizlikle incelenecektir.

Kanada Vizesi

Kanada’ya göçmen olarak gidenler, Kanada vatandaşıyla aynı haklara sahip olur, ancak ilk etapta seçme ve seçilme hakkı yoktur. Bunun dışında sosyal hakların hepsine sahiptirler. Eğitim sisteminden, sağlık sistemine kadar ücretsiz olarak faydalanılabilir.

Eğer çalışılıyorsa veya ticaretle uğraşılıyorsa, bir Kanada vatandaşı hangi oranlarda vergi ödüyorsa, göçmenler de bu vergiye tabidirler. Yatırımcı olarak gelenlerin 5 yıl kadar gelir vergilerinde muafiyet avantajı vardır.
Kanada’da 3 yıl yaşayıp Kanada vatandaşı olduktan sonra, kendi vatandaşlığınızı da koruyabilir, aynı zamanda Kanada’da seçme ve seçilme haklarına da sahip olabilirsiniz.

 Kanada Vize Başvuru Merkezi

Kanada’ya Göçmenlik Başvurusu Yapmak İçin Ne Gereklidir?

Uygulama anlamında başvurular son yıllarda değişmiş olup, Kanada Büyükelçiliği içerisindeki bir ofiste değerlendirilir. Ancak farklı bölge başvuruları farklı ofislerden yürütülür. Örneğin Quebec göçmenliği başvurusu, Suriye’de Şam’dan yürütülür. Federal hükumetin vasıflı çalışanlar kategorisine ise, Ankara’daki konsolosluk üzerinden başvurulur.

Bölgesel yatırımcı kategorisi için hangi bölgeye gitmek isteniyorsa, o bölgeye ve Kanada içine müracaat edilir.

Kanada Vize İşlemleri için kişinin evli veya bekar olmasına bağlı olarak tüm aileyi kapsayacak farklı belgeler istenir. Kimlik belgeleri (nüfus cüzdanı, aile kütük bilgisi, sabıka kaydı, fotoğraflar vb.), eğitim belgeleri (diplomalar, bitirme yazıları, sertifikalar, transkriptler vb.), iş hayatıyla ilgili belgeler (bunlar çok önemlidir ve profesyonel destek alınması gereken yapıdadır), finansal belgeler (banka hesapları, tapular, ruhsatlar vb. bunlar dae çok önemlidir) istenir.

KANADA’YA KİMLER GÖÇMEN OLARAK GİDEBİLİR?

Birinci kategori vasıflı çalışanlar kategorisidir. Eğitim düzeyi, yabancı dil bilgisi ve iş deneyimini kapsar. İkinci kategori ise mal varlığına bağlı olarak yatırımcı, girişimci kategorisidir. Her bir kategorinin uyguladığı puanlama farklıdır. Ancak bir kişinin nitelikleri her bir kategori için uygunsa, herhangi biri üzerinden başvuru yapabilir. Başvurulan kategoriye göre doldurulan formlar, yatırılan harçlar, başvurulan ofisler, başvurunun taahhütleri, başvurunun süreci, başvuru içerisinde görüşmeye girip girmeyeceği gibi birçok unsurda değişkenlik gösterir. Ama sonuçta alınan vize, hepsi için aynıdır. Vizenin sahini bir Kanada vatandaşının sahip olduğu hakların tümüne sahiptir. Tüm aile fertleri çalışabilir ya da kendi işini yapabilir. Çocuklar ücretsiz eğitim sisteminden faydalanabilirler (servis, defter, kitap lise son sınıfa kadar ücretsizdir). Puanlama sisteminde uyum unsuru denilen, eşin eğitim düzeyi de bir unsur olabilir. Kanada da yaşayan 1. derece akraba varsa ilave puan sağlar. Kanada eğitim sisteminden geçmiş olmak bir puan unsurudur.

Kanada Vize Başvuru Merkezi

KANADA VATANDAŞI NASIL OLUNUR?

Öncelikle Kanada’ya turist vizesi ile göçmen olarak gitmeniz ve en az 3 yıl boyunca fiziki olarak (4 yıl içinde 3 yıl) orada bulunmanız gerekmektedir. Bu süre içerisinde ne yaptığınız önemli değildir. Yani finansal gücünüz varsa isterseniz hiçbir şey yapmadan orada bulunabilirsiniz, isterseniz eğitiminize devam edebilirsiniz. Bu 3 yıl sonunda Kanada vatandaşlığına geçilebilir.

VASIFLI ÇALIŞAN GÖÇMENLİK BAŞVURULARI İÇİN NE GEREKLİDİR?

Kanada Vize Formu

Mayıs 2007 itibarıyle kabul edilen yasalara göre, belirli kategorilerin toplamından 100 üzerinden 67 puan alınması gerekmektedir. Buna göre eğitim düzeyi 25 puan, yabancı dil 24 puan, iş deneyimi 21 puandır. Yaş 10 puan, uyum faktörleri 10 puan ve Kanada’dan alınmış resmi iş teklifinin değeri 10 puandır. Başvurulduğu anda da başvuru neticelendiği anda da 67 puanı yakalamak gereklidir.

TİCARİ GÖÇMEN BAŞVURULARI İÇİN NE GEREKLİDİR?

Minimum mal varlığının 300.000 Kanada Doları seviyseinde olması gerekmektedir. Bu miktarın tümünün nakit olması zorunlu değildir. İşyeri değeri, mal, mülk, arsa vb. dahildir. 400.000 ile 800.000 Kanada Doları arası başka bir kategori, 800.000 ve üstü ise başka bir kategoridir (yatırımcı göçmen kategorisinin ayrı birer dalı olarak). Yatırımcı göçmen kategorisinde bir banka garantör olur, hatta çeşitli krediler bile verebilir. Şirket yerleşik olarak Kanada’da bulunsa bile, mallar Meksika’ya ya da Amerika’ya satılabilir. Nereye satıldığının önemi yoktur. Toronto ve New York arasındaki mesafe İstanbul İzmir arası kadar olduğu için o bölgedeki ticaret, tüm dünyadaki ticaretin %35 ini oluşturmaktadır.

 

KANADA GÖÇMENLİĞİ İÇİN DANIŞMAN DESTEĞİ ŞART MIDIR?

Formlar hakkında ya da genel olarak bilgi sahibi olunsa da, kendi özel durumunuz için farklı bilgi edinmeniz gerekebilir. Oldukça önemli olan Kanada göçmenlik başvurusu için profesyonel destek almanız tabii ki daha faydalı olacaktır. Ancak mutlaka yetkin olduklarına inandığınızı kurumlardan bu hizmeti almalısınız. Bu sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Hangi avukat ve göçmenlik danışmanlarıyla çalıştıklarını kontrol etmeniz gerekmektedir. Çok profesyonel çalışan firmaların hizmet verdikleri kişi sayısı 6000 ve üzeridir.